Sluiten Zoeken

Het effect van kleur in de zorg

Geplaatst op 13 april 2023

Kleur in de zorg – Kleuren hebben een bepaalde werking op het menselijk lichaam. Ze hebben invloed op onze gemoedstoestand en kunnen zelfs ons zenuwstelsel kalmeren en gedrag beïnvloeden. Daarnaast maken ze omgevingen minder provocerend of confronterend. Ook in de zorg spelen designers hier op in om het zo aangenaam als mogelijk te maken voor patiënten, bezoekers en zorgpersoneel.

In dit blog komen zeven kleuren aan bod welke in de zorgsector een helende werking kunnen hebben of het herstelproces van patiënten kunnen versnellen. Door deze kleuren toe te passen in het interieur of de (bedrijfs)kleding van de (zorg)instelling kan de stemming van de patiënten positief veranderen en bijdragen aan stressvermindering.

Kortom: kleurgebruik is goed voor lichaam en geest.

Maar wat doen kleuren met onze gedachten, hoe gaan we hiermee om? En hoe kunnen we de positieve eigenschappen van deze kleuren toepassen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, klinieken of andere zorginstellingen.

Toepassingen van kleuren in zorginstellingen

Het creëren van een betere gemoedstoestand, de juiste sfeer of een geruststellende omgeving is van groot belang in de zorgsector. Over het algemeen zijn bezoeken aan zorginstellingen meer negatief dan positief. Maar hoe kunnen we het de patiënten, bezoekers en zorgmedewerkers dan toch aangenamer maken? Met kleur in de zorg! Bijvoorbeeld door het aangaan van samenwerkingsverbanden, zo zijn unieke projecten te realiseren. Variled toverde in samenwerking met Blomsma een kale en kille onderzoeksruimte voor kinderkanker om in een compleet andere, sfeervolle ruimte. Beamers die projecties van dieren laten zien op bestickerde wanden in bosprint zorgen voor interactie met de patiënten waardoor deze minder vaak aan hun toestand denken.

Voor een overzicht van onze producten en diensten voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen op het gebied van kleur in de zorg met signing, decoratie en bewegwijzering, kijkt u op onze speciale pagina voor de zorg.

De impact van kleuren

Bedenk van te voren goed wat voor impact een kleur kan hebben in het interieur en vraag jezelf af of dit wel de juiste kleur is voor deze afdeling? Pas de ruimte aan naar de doelgroep en bezoekers: gebruik heldere en vrolijke kleuren op kinderafdelingen, deze houden kinderen namelijk kalm en verminderen stress bij volwassenen. Combineer kleurtinten in raamdecoraties, meubelstoffering of accessoires, en verminder hierdoor angst en irritaties. Vermijd ook felle kleuren en scherp licht bij ouderen, deze kunnen zich dan minder goed concentreren door eventuele zichtproblemen.

Rood
Een hartstochtelijke en warme kleur die vitaliteit opwekt en energie stimuleert. Het verhoogt de adrenaline, lichaamstemperatuur en daarom soms ook de bloeddruk. Dit is één van de redenen waarom rood maar weinig voorkomt in ziekenhuizen. Wel kan de kleur naast een andere hoofdkleur als bijkleur dienen en depressies verlichten, celgroei versnellen, eetlust opwekken en het uithoudingsvermogen verbeteren. Al met al een kleur welke de algehele vitaliteit positief beïnvloed.

Oranje
Dit is één van de beste kleuren voor ziekenhuizen en met name voor kinderkamers en kraamafdelingen. De kleur straalt namelijk warmte uit en de associatie met vreugde en geluk. Sterker nog: zelfs sinaasappels die vol zitten met vitamine C, de krachtige antioxidant, staan erom bekend dat ze de immuniteit versterken. Daarom is oranje ook een belangrijke kleur om toe te passen in het interieur of accessoires.

Geel
Als men zoekt naar een lijst met genezende kleuren voor toepassingen in ziekenhuizen, dan zou geel erg hoog staan. Deze heldere en vrolijke kleur stimuleert lichaam en geest, waardoor patiënten sneller ontgiften en genezen. Het activeert de creativiteit bij mensen die sloom of apathisch zijn. Maar pas op; vermijd overmatig gebruik van de kleur, omdat het de spijsvertering negatief kan beïnvloeden en tot maagproblemen en slapeloosheid kan leiden.

Groen
Groene kleur staat bekend om zijn gebalanceerde genezende eigenschappen. Het is een rustgevende kleur die groei en vernieuwing symboliseert. Het bevordert ook het comfort en het evenwicht en is vooral gunstig voor het hart, de longen en de bloedsomloop. Naast rust verhoogt het de immuniteit en evenwicht.

Blauw
Deze spirituele kleur is de kleur van lucht en zee. Blauw heeft een belangrijke genezende werking omdat het verbonden is met kalmte en rust. Het helpt een te hoge bloeddruk of snelle hartslag te verlagen. De kleur werkt ontspannend voor lichaam en geest, het kalmeert ontstekingen, werkt stress- en koortsverlagend en onderdrukt sterke emoties zoals boosheid of agressie. Blauw wordt geassocieerd met veel verschillende organen uit het menselijk lichaam, zoals ogen, oren en neus en past bij de zintuigen geur, zicht en geluid.

Paars
De kleur paars kent vele varianten, welke allemaal verbonden zijn met spiritualiteit en geestelijke transformaties. Dat klinkt vaag, maar klopt wel. Diverse paarstinten, zoals violet, lila en lavendel komen daarom ook veel terug in verslavingsklinieken of psychiatrische instellingen. Ze zorgen voor nieuwe spirituele inzichten, verminderen stress, helpen ontgiften en resetten de gedachtegang. Deze kleuren zijn verbonden met het hersen- en zenuwsysteem van het menselijk lichaam.

Roze
Zorgzaamheid, rustgevend en genegenheid zijn de steekwoorden van deze kleur. Het is een beschermende en medelevende kleur die zowel geneest als kalmeert. De luchtige kleur kan naast het stimuleren van geluk ook als magisch worden ervaren. De kleur past perfect in ziekenhuisafdelingen waar soms ongeregeldheden of onrust voorkomt. Felroze roept juist weer meer energie en passie op dan lichtroze.

Baseer uw kleurkeuze op vertrouwen

De keuze voor een bepaalde kleur in de zorg is geheel afhankelijk van het type zorginstelling. Zo ook hebben we een bijzondere opdracht bij een zorginstelling van Sonneburgh mogen vervullen. Hier was de uitdaging om fotowanden te creëren waardoor bewoners zich in het bos waanden, lees hier alles over in onze uitgebreide Case Study van Sonneburgh.   Combineer kleuren, maar maak er geen wild kleurenpalet van. Kies kleuren die een bepaald gevoel oproepen. Vraag om de mening van anderen, hoe kijken die tegen deze kleuren aan? Wat denkt het zorgpersoneel ervan om deze kleur in hun werkomgeving te zien? Hoe pakken de concullega’s de kleurhuisstijl aan? Laat u in ieder geval vakkundig adviseren en baseer uw keuze op vertrouwen.

Bron: Color Psychology And Color Therapy
Bron: The Color Psychology
Bron:  A Critical Analysis of Chromotherapy and Its Scientific Evolution

 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.