RECENTE BLOGPOSTS

CATEGORIEËN

Toon alle

Iedere maand de laatste blogposts per e-mail toegestuurd

De kracht van effectieve signing in de zorgsector

Posted by Jan Peter Verheuvel on 9-okt-2017 11:54:38

Find me on:

Veel zorginstellingen zijn vandaag de dag schoon, modern en state-of-the-art en hebben veel signing en bewegwijzering in hun communicatie met het publiek opgenomen. Maar plaatsen zoals ziekenhuizen zijn complexe omgevingen en kunnen voor patiënten en bezoekers verwarrend zijn om te navigeren. Het toevoegen van slimme signing en bewegwijzering om mensen te helpen hun weg te vinden kan van onschatbare waarde zijn voor de uitstraling van een zorginstelling.

Rust en kalmte
Mensen die een zorginstelling bezoeken, zijn daar waarschijnlijk voor een behandeling, een diagnose of juist om iemand te bezoeken. Elk met een verschillend doel en verschillende gedachtegangen. Uiterst belangrijk dus dat de bewegwijzering en interieursigning voor iedereen duidelijk en eenvoudig is, dat het rust geeft in plaats van stress. Door de implementatie van een logisch en consistent signingsysteem kan het ervoor zorgen dat patiënten en bezoekers zich kunnen ontspannen en daardoor gemakkelijker hun weg kunnen vinden.

708x222-3.jpg 

Gedachtegang achter elke afbeelding
Een speciaal onderdeel van zo’n signingsysteem zijn decoratieve wandvisuals die, mits met de juist gekozen afbeeldingen, diverse voordelen hebben. Enerzijds kunnen deze bijdragen aan een bespoediging van het herstel en het creëren van rust en kalmte bij patiënten (onderzoek Ulrich 2008). Anderzijds dragen ze bij aan een ontspannen en overzichtelijk geheel voor bezoekers, met andere woorden het creëren van de juiste sfeer. Maar hoe wordt de juiste sfeer bepaald? Ook daar zijn richtlijnen voor. Voor welke zorginstelling zijn de afbeeldingen bedoeld? In ziekenhuizen hebben de afbeeldingen een ander doel dan in bijvoorbeeld een verpleeghuis. De meest voorkomende afbeeldingen zijn gebaseerd op natuurkunst, denk hierbij aan (stromend) water, bloemenvelden, bosrijke omgevingen of ongevaarlijke dieren. Ook afbeeldingen van vriendelijke of lachende gezichten werken stress verlagend. Tevens kunnen fotowanden meerdere functionaliteiten hebben dan alléén verfraaiing van het interieur. Ze kunnen ook bijdragen aan het veranderen van de gedachtegang van het publiek. Lees hier alles over in onze case study van zorginstelling Sonneburgh

 

In opdracht van Stichting Vierstroom heeft Blomsma Print & Sign het nieuw gebouwde verzorgingstehuis locatie Vivaldi in Zoetermeer voorzien van een kleurrijke interieurinrichting. In het ontwerp is het thema natuur vertaald in levensgrote uitingen van bloemen op wanden en deuren. De kleuren van het gehele interieur zijn daarbij per verdiepingsvloer afgestemd op de kleuren van de foto-afbeeldingen. Met deze interieurdecoraties wordt een rustgevende sfeer gecreëerd voor alle bewoners.

708x222-1.jpg


Samenhangend geheel

Het is van belang dat informatie via signing en bewegwijzering in een duidelijke en eenduidige structuur wordt gecommuniceerd. Bewegwijzering, decoratieve wandvisuals en/of deurstickers dienen allemaal op dezelfde hoogte en type locaties geplaatst te worden. De verschillende ontwerpen zorgen voor een consistent en logisch aangezicht. Naast de ontwerpvormen kunnen kleurcoderingen helpen met het geven van belangrijke informatie waardoor patiënten en bezoekers sneller vinden wat ze zoeken.

 

Een innovatief idee om bewoners in verzorgingshuizen een groter thuisgevoel te geven is de opplakdeur. Dit is een deursticker met de afbeelding van een bestaande voordeur die een anonieme deur in een verzorgingshuis persoonlijk maakt. Doordat iedere deur hier een unieke sticker heeft, helpt het demente ouderen bij hun oriëntatievermogen. Nu alle ouderen hun eigen deur hebben, helpt het hen bij het terugvinden van hun kamer. Blomsma Print & Sign heeft veel ervaring in dit soort projecten. Zo mochten wij in verpleeghuis De Bovenberghe in Schoonhoven de gezamenlijke “woonkamer” voorzien van groot formaat fotoafbeeldingen. De gekozen beelden zijn kenmerkende plaatjes uit de directe omgeving en daarmee herkenbaar voor de bewoners.

708x222-2.jpg 

Minder is meer
Een onderwerp dat vaak over het hoofd gezien wordt is dat de meeste mensen niet vertrouwd zijn met de medische terminologie. Het ontwerpen van gebruiksvriendelijke, makkelijk te begrijpen signing is dus uiterst belangrijk. Plattegronden en schema’s moeten duidelijkheid scheppen en voor iedereen te begrijpen zijn. Probeer hierbij hoge contrastachtergronden en eenvoudige lettertypes toe te passen. Wees daarnaast beperkt in het toevoegen van voor de bezoeker nietszeggende details.

 

Communicatie
Eén van de grote voordelen van het hebben van een goed strategisch opgezet signingsysteem is dat de individuele bezoeker denkt in controle te zijn en hierdoor minder vragen heeft aan het personeel over de bewegwijzering. Hij/zij wordt als ware getriggerd om het zelfstandig op te lossen! Echter vragen sommige mensen om persoonlijke aandacht door het gebrek aan ervaring met de hedendaagse technologie of omdat ze in een stresssituatie verkeren. Zorg ervoor dat alle medewerkers het signingsysteem goed kennen en gebruik maken van dezelfde terminologie als op de bewegwijzering, om verwarring bij patiënten en bezoekers te voorkomen.

REAGEER OP DEZE BLOGPOST