RECENTE BLOGPOSTS

CATEGORIEËN

Toon alle

Iedere maand de laatste blogposts per e-mail toegestuurd

Voorkom doorval risico's op school met veiligheidsfolie

Posted by Jan Peter Verheuvel on 8-okt-2019 15:14:45

Find me on:

Is uw onderwijsinstelling wel veilig? 

Het creëren van een veilige omgeving binnen het onderwijs is voor leerlingen, leraren en medewerkers van groot belang. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het toepassen van verschillende veiligheidsvoorschriften en –regels die gelden voor scholen. Om veiligheidsmaatregelen toe te passen is het goed om te weten wat de risico’s precies zijn. Zo zijn alle schoolpanden voorzien van ramen, waarbij glasbreuk een risico kan vormen. Bijvoorbeeld spelen de kinderen op het schoolplein en ineens gaat een bal door het raam, met als gevolg een kapotte ruit en overal glasscherven op de grond. De glasscherven zijn erg gevaarlijk met kinderen in de buurt. Een ideale oplossing om dergelijke situaties te voorkomen is het toepassen van veiligheidsfolie. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van veiligheidsfolie voor scholen.

veiligheidsfolie scholen doorvalbeveiliging

Veiligheidsfolie werkt inbraakvertragend

Scholen en gymzalen zijn een makkelijk doelwit voor inbrekers. Meestal zijn scholen en gymzalen in de avond en in de nacht onbewaakt en daardoor kwetsbaarder voor inbraak. Veiligheidsfolies zijn ontwikkeld om het ongewenste bezoekers moeilijker te maken om ongevraagd binnen te komen. De folie bestaat uit meerdere lagen met daartussen een ultra sterke lijmlaag. De lijmlaag zorgt ervoor dat het glas moeilijk te breken is en hierdoor zullen veel inbrekers en vandalen sneller opgeven. Veiligheidsfolie is inbraakvertragend en wordt aan de binnenzijde van het raam toegepast. Het glas zal met grof geweld nog steeds verbrijzelen, maar zal door de veiligheidsfolie wel bij elkaar blijven en in het kozijn blijven zitten.

Verminderd risico's op doorvallen

De kans op doorval op scholen is groter dan in andere omgevingen. Kinderen zijn vaak druk en maken onverwachtse bewegingen of ze zijn met elkaar aan het stoeien, waardoor ongelukken gemakkelijk ontstaan. Doorvallen is één van de risico’s en kan zorgen voor ernstig letsel bij leerlingen en medewerkers. Veiligheidsfolie dient tevens als doorvalbeveiliging en voorkomt dat het glas uiteenvalt. De glasscherven blijven door de verschillende lagen en de sterke lijmlaag ertussen bij elkaar.

veiligheidsfolie school inbraakwerend

Wet- & regelgeving

In Bouwbesluit 2012 zijn verschillende regels opgenomen om ongelukken te voorkomen. Op scholen, kinderdagverblijven en BSO’s is het verplicht om de ramen tot een hoogte van 120 cm boven de grond te voorzien van veiligheidsglas of veiligheidsfolie als doorvalbeveiliging. Wanneer dit niet het geval is moeten de ramen op een andere manier beveiligd zijn voor kinderen, zodat zij niet door de ramen heen kunnen vallen of lopen. Denk aan een afscheiding of hek van minimaal 1 meter hoog.

Andere voordelen van veiligheidsfolie zijn:

  • UV-werend tot 99%, hierdoor nauwelijks verkleuring van het interieur
  • Voorzien van een kraswerende en anti-graffiti laag
  • Onderhoudsvrij, kan gewoon gewassen worden
  • Goedkoper dan nieuw gelaagd glas
  • Een aantal veiligheidsfolies zijn ook zonwerend
  • Tevens te verkrijgen in een matte variant voor privacy

Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden van veiligheidsfolie, dan kunt u contact opnemen met één van onze projectleiders. Zij helpen u graag met een op maat gemaakte oplossing voor uw school. Daarnaast kunt u ook alvast een kijkje nemen in de projectgallery of op pagina over veiligheidsfolie.

REAGEER OP DEZE BLOGPOST