RECENTE BLOGPOSTS

CATEGORIEËN

Toon alle

Iedere maand de laatste blogposts per e-mail toegestuurd

Akoestische panelen; mooi én functioneel

Posted by Jan Peter Verheuvel on 21-dec-2017 10:08:33

Find me on:

Akoestiek in kantoren vaak onderschat
De wetenschap over geluid gaat verder dan het analyseren van trillingen en geluidsgolven alleen. Wat voor effect heeft het geluid in de ruimte van een kantoor, wat doet dat met de klant of medewerker en is de galm goed, acceptabel of juist storend? Het hangt ook helemaal af van waarvoor de ruimte dient. Men spreekt vaak over “Wat een slechte akoestiek in deze ruimte”, maar waar heeft men het dan over? De ruimte moet gevormd worden om de doelgroep heen, wat zorgt voor optimale verspreiding van het geluid.

 

Belang van goede akoestiek
Goede akoestiek is belangrijker dan men denkt, het kan een essentieel onderdeel van de ruimte of werkplek zijn. Mede hierdoor gaan ontwerpers en interieurarchitecten steeds vaker letten op de functionaliteiten van inrichting en de te gebruiken materialen. Absorberen ze voldoende (hinderlijke) geluiden en beperken ze de overlast van harde omgevingsgeluiden? Als dit niet het geval is kan dit bijdragen aan concentratieverlies, onrust of zelfs stress in de ruimte of op de werkplek.

Akoestische palelen plafondmontage decoratie geluiddemping Blomsma Print&Sign


Voordelen van de verdeling van geluidsgolven
Zodra een omgeving het geluid beter absorbeert en juist verdeelt, zullen bezoekers zich meer op hun gemak voelen en medewerkers minder snel afgeleid zijn van hun werkzaamheden. De ruimte klinkt zo minder kil en de galm wordt gereduceerd. Voor medewerkers verbetert het de productiviteit en concentratie. Het zorgt voor rust op de werkplek en creëert meer Job-Satisfacion. Kortom medewerkers zijn gelukkiger en voelen zich meer thuis op hun werkplek. Maar let op: een beetje galm is juist goed, complete demping geeft namelijk een benauwend gevoel en werkt weer averechts.


Akoestische palelen vormen van geluid geluiddemping Blomsma Print&Sign


Creëer de juiste geluidsweerkaatsing
Welke invloed heeft de ruimte op de klank en nagalm van een geluid? Wat is de doelgroep en aan welke eisen moet de ruimte voldoen. Hoe creëert men de juiste akoestiek? De weerkaatsing van geluid heeft drie verschillende vormen; reflectie, absorptie en diffusie. Welke vorm van weerkaatsing in een ruimte hoort hangt samen met het doel. Reflectie is de weerkaatsing van geluid op een kale wand of plafond zonder enige vorm van demping. Bij akoestische oplossingen wordt het meest gebruik gemaakt van absorptiepanelen en diffusiepanelen, deze panelen zijn speciaal ontwikkelt om het geluid te verspreiden en te dempen. Panelen met een vlak oppervlak incl. een geluiddempend materiaal achter het doek absorberen het geluid en zorgen voor minder weerkaatsing. Panelen met een ruw oppervlak verspreiden het geluid diverse kanten op en weerkaatsen het geluid het minst.

Wat zijn akoestische panelen?
Om de akoestiek te verbeteren in galmende ruimten zijn speciale geluidsabsorberende panelen en elementen ontwikkeld. Dat noemen we akoestische panelen. Deze zijn elk met verschillende eigenschappen toe te passen op wanden, plafonds of juist als standalone. De producten passen in elk interieur en zijn ideaal voor in kantoorruimten, zoals flexwerkplekken of vergaderzalen. Ook zijn akoestische panelen prima toe te passen in restaurants en huiselijke omgevingen voor het creëren van meer rust en minder herrie of overlast.

Akoestische palelen wandmontage decoratie geluiddemping Blomsma Print&Sign


Eyecatcher en sfeerbepaler
Een bijkomend voordeel van het gebruiken van akoestische panelen is dat veel van deze panelen gepersonaliseerd kunnen worden door middel van het aanbrengen van een afbeelding of patroon naar keuze. Dus naast functionaliteit ook een echte eyecatcher. Ze worden opgenomen als designelement in het interieur en fungeren als sfeerbepaler in de ruimte. Het oog wil tenslotte ook wat.

Altijd op maat gemaakt in vele vormen
Of het nu gaat om schuine wandpanelen of ruimtes met afwijkende en variabele maten, het is allemaal maatwerk. Akoestische wandpanelen met specifieke opdruk, flexwerkplek scheidingswanden, geluiddempende plafondplaten, showroomafscheidingen, alles is mogelijk. Liever geen losse panelen aan de wand of plafond? Kies dan voor een complete wand oplossing, hiermee wordt de gehele wand bedekt, van de vloer tot aan het plafond. Achter het met textiel beklede frame van aluminium of metaal wordt speciaal geluidsabsorberend materiaal aangebracht om de weerkaatsing van geluid te dempen en goed te verspreiden.

Akoestische palelen complete wand decoratie geluiddemping Blomsma Print&Sign


Meten is weten
Hoeveel panelen of (losse) elementen een (kantoor) ruimte nodig heeft, hangt af van de gewenste akoestiek en nagalm. Daar waar de galm het hardst weerkaatst in de ruimte is het meeste geluiddempende materiaal nodig. Test het bijvoorbeeld door eens hard in uw handen te klappen. Het algemene advies luidt om ongeveer 1/3 van het aantal vierkante meters aan geluidsabsorberende materialen aan te brengen. Dit leidt vaak al tot een enorm verschil en achteraf kan altijd nog extra materiaal toegevoegd worden om tot het gewenste resultaat te komen. Houdt er wel rekening mee dat het aanwezige meubilair, zoals bankstellen, bureaustoelen, gesloten gordijnen en vitrages, vloerkleden, ed. ook in de berekening zijn meegenomen, deze dempen namelijk ook het geluid. Laat u dus vakkundig adviseren en plaats niet zomaar panelen of schermen.

Vraag direct offerte aan voor akoestische panelen

 

Vraag om advies
Bent u benieuwd naar de akoestiek in uw kantoor? Dan kunnen wij in samenwerking met Plaka een akoestische meting laten uitvoeren. Zo komt u erachter wat de akoestische beleving in uw ruimte is en kunt u op zoek naar een passende oplossing om tot de gewenste akoestiek te komen.

REAGEER OP DEZE BLOGPOST