RECENTE BLOGPOSTS

CATEGORIEËN

Toon alle

Iedere maand de laatste blogposts per e-mail toegestuurd

Contourmarkering

Posted by Nicky Smol on 11-jul-2022 15:26:01

Veel van de ongevallen in Nederland ontstaan door slechte zichtbaarheid en verkeerde inschatting van afstand, snelheid en grootte van het voertuig. Ongevallen die te maken hebben met een vrachtwagen, trekker, opleggers of aanhangers zijn vaak het gevolg van slecht zicht.

Contourmarkering kan deze ongelukken niet alleen voorkomen, het is zelfs verplicht voor vrachtwagens vanaf 7,5 ton. Voor trailers/aanhangers is dit zelfs al vanaf 3,5 ton. Maar ook voor andere 'grotere' voertuigen onder de 7,5 ton kunnen wij het u absoluut aanraden.

Regelgeving voor contourmarkering

Om ongelukken te beperken is het in Europa is het dus wettelijk verplicht om vrachtwagens vanaf 7,5 ton te voorzien van contourmarkering. Contourmarkering bestaat uit retro reflecterende tape, die ervoor zorgt dat de voertuigen goed zichtbaar zijn in het verkeer.

De regels rondom de toepassing van deze contourmarkering op vrachtwagens en andere voertuigen zijn vastgelegd in ‘Regulation 48’. De technische voorschriften voor goedgekeurde retro reflecterende markeringstapes in Europa zijn te vinden in het regelement ECE 104.

Reglement 48 bevat het mandaat voor de ECE 104-markeringen en specificeert de voorwaarden ervan. Alle technische aspecten met betrekking tot het aanbrengen van de markering zijn hierin dus te vinden. Als u kiest voor Blomsma Print & Sign, hoeft u zich hier echter niet verder in te verdiepen. Met onze jarenlange ervaring in autobestickering en samenwerkingen met Blomsma Signs & Safety, zal uw voertuig altijd aan alle regels en wetten voldoen.

geen reflectie


Waarom kiezen voor contourmarkering?

Het voorbeeld hierboven laat eigenlijk meteen zien hoe slecht een voertuig zichtbaar is in het donker zonder reflecterende contourmarkering. Maar contourmarkering heeft meer voordelen naast een betere zichtbaarheid van uw voertuig in het donker, zoals:

  • Betere inschatting van afstand en snelheid
  • Veiligheid voor uw werknemers
  • Minder kosten als gevolg van ongevallen
  • Voldoen aan de wettelijke regelgeving
  • Combinatie met reflecterende reclame mogelijk
  • Een goed imago voor uw bedrijf


Plaatsing van contourmarkering

De achterkant van uw voertuig moet volledig voorzien zijn van contourmarkering. Oftewel, alle zijkanten moeten een reflecterende belijning krijgen. Voor de zijkant van uw voertuig volstaat het om alleen de hoeken te voorzien van markering.

De kleuren die hiervoor mogen worden gebruikt zijn rood of geel op de achterkant voor Nederland. In België is wit ook toegestaan. Op de zijkant moet altijd rood of geel worden gebruikt.

markering zijkant

Waarmee markeren we de voertuigen precies?

Onze markering is van hoogwaardig materiaal van 3M. De tapes zijn altijd goedgekeurde retro reflecterende klasse C markeringen, conform ECE104.

Creatieve mogelijkheden met reflecterende folie

Reflecterende folies zorgen niet alleen voor extra aandacht en veiligheid op de weg, de folies kunnen ook een creatieve functie hebben op uw wagenpark. Denk bijvoorbeeld aan reflecterend materiaal voor uw logo of tekstbelettering, zodat uw voertuigen in het donker nog beter opvallen! Benieuwd naar de mogelijkheden? We denken graag met u mee. Neem gerust contact met ons op!

 

bode scholten-2

 

 

REAGEER OP DEZE BLOGPOST