RECENTE BLOGPOSTS

CATEGORIEËN

Toon alle

Iedere maand de laatste blogposts per e-mail toegestuurd

Signing voor mensen met een beperking

Posted by Nicky Smol on 8-sep-2021 13:35:44

Signing is een manier van communiceren door middel van tekst en beeld. Het wordt dan ook vaak ‘visuele communicatie’ genoemd. Maar wat als je een (visuele) beperking hebt? In deze blog vertellen we wat u eraan kunt doen om uw signing te optimaliseren voor mensen met een beperking.

Contrasten en kleurenblindheid

Kleurenblindheid is een afwijking in hoe iemand kleur waarneemt. Onze ogen nemen kleuren waar op basis van rood, groen en blauw. Als een of meer van deze waarnemingen niet goed functioneert, ben je kleurenblind.

Kleurcontrast is het helderheidsverschil tussen twee kleuren. Contrast in kleuren is erg belangrijk voor mensen met kleurenblindheid. Hoe hoger het contrast, hoe groter de kans dat zij de tekst of afbeelding kunnen zien.

Hieronder ziet u een voorbeeld van het effect van contrasten voor iemand met een visuele beperking. Hierop is goed te zien dat de traptreden zonder de witte strepen niet zichtbaar zijn voor iemand die kleurenblind is.

  contrast voorbeeld

Bron: IDED analyse uit 'De Architect'. 

Er zijn vele soorten kleurenblindheid, maar de volgende kleurencombinaties kunt u het best vermijden in het algemeen:

  • Rood en groen
  • Zwart en rood
  • Wit en geel
  • Groen en blauw

Wilt u er zeker van zijn dat uw signing voorzien is van de beste kleuren? Of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Wij adviseren u graag over alle mogelijkheden en zorgen ervoor dat uw signing zichtbaar is voor iedereen.

Voelbare kaarten

Op enkele stations in Nederland, zoals op Utrecht centraal, zijn voelbare kaarten te verkrijgen. Deze ‘voelbare plattegronden’ zijn een soort 3D kaarten ondersteund door braille. De speciale kaarten biedt mensen met een visuele beperking extra ondersteuning om hun weg te vinden.

prorail_voelbareplattegrond-108-1

Komen er in uw pand regelmatig bezoekers met een visuele beperking? Dan wilt u waarschijnlijk dat zij een prettige bezoekerservaring hebben. Een paar kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil. U kunt uw signing bijvoorbeeld voorzien van braille of van een normale plattegrond een voelbare 3D plattegrond maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van toegevoegde braille aan signing door Blomsma Print & Sign. Deze aanpassingen gaan niet ten koste van het design en zorgen voor een betere bezoekerseravring voor (kleuren)blinden of slechtzienden. 

blomsma braille

Beschikt u al over een wayfinding systeem en wilt u niet al uw signing vervangen? Dan kunt u ook braille toevoegen aan bestaande signing, of een speciale voelbare plattegrond zoals hierboven laten produceren door Blomsma Print & Sign.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen u graag verder.

Rolstoel toegangkelijk 

Wayfinding is, makkelijk gezegd, het vinden van de weg door middel van signing. Een route volgen met behulp van bordjes en plattegronden klinkt voor velen dan ook voor vanzelfsprekend. Maar helaas is het niet voor iedereen even makkelijk.

Als u een goed wayfinding systeem heeft in uw bedrijf, aangebracht door professionals en toegepast met de juiste ISO-normen, is er al rekening gehouden met mensen met een beperking. Bij het kleurgebruik is rekening gehouden met contrasten en bordjes hangen zodanig dat iedereen ze goed kan lezen (of u nu staat of zit). Is dat niet het geval? Dan is het raadzaam om dit aan te laten passen om de bezoekerservaring van uw pand te verbeteren.

Heeft u helemaal nog geen wayfinding in uw pand? Of wilt u deze gebruiksvriendelijker maken voor mensen met een beperking? Wij adviseren u graag om uw pand te optimaliseren voor een betere bezoekerservaring.

voorbeeld rolstoel route RTV Drenthe

 

REAGEER OP DEZE BLOGPOST