Herinnert u zich nog de brand- en ontruimingsoefeningen op school vroeger? Alles achterlaten, snel en efficiënt naar een verzamelplaats lopen en de grootste lol hebben omdat er even een half uurtje geen les wordt gegeven.
Maar herinnert u zich nog de laatste brand- en ontruimingsoefening in uw volwassen, werkende leven? Weet u exact waar u zich naartoe moet begeven als er een calamiteit is? Een ontruimingsplattegrond is hierbij een essentieel onderdeel.
Het nut van een ontruimingsplattegrond
Wanneer u heeft besloten dat uw gebouw een evacuatieplan en ontruimingsplattegronden nodig heeft, is de volgende stap de implementatie daarvan. De snelste routes naar de nooduitgang(en) en naar brandbestrijdingsmiddelen en reddingsmiddelen dienen bepaald te worden. Dit kan een werkgever zelf doen, maar Blomsma Signs & Safety kan hier ook mee helpen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de vluchtroutes duidelijk verlicht zijn, breed genoeg voor het gehele personeel om erdoorheen te komen, onbelemmerd en zonder gevaar.
Zodra deze routes zijn gecreëerd, is het belangrijk dat deze routes duidelijk zichtbaar worden gemaakt voor alle werknemers, zodat ze weten waar ze naartoe moeten gaan in geval van nood: een ontruimingsplattegrond. Een ontruimingsplattegrond is dus een duidelijke weergave van de vluchtweg(en) en locatie van brandbestrijdingsmiddelen en reddingsmiddelen in geval van een calamiteit
Leesbaar door gebruik van eenvoudige beeldtaal
Blomsma Signs & Safety is ervan overtuigd dat ontruimingsplattegronden het beste met eenvoudige beeldtaal uitgevoerd kunnen worden. Dit verbetert namelijk de leesbaarheid, ook voor personen die niet gewend zijn technische tekeningen te lezen, en stimuleert een eenduidige interpretatie van de informatie op de ontruimingsplattegrond. Hierdoor kunnen gebruikers zich goed oriënteren en is de vluchtweginformatie snel te begrijpen.
Ontruimingsplattegronden en de wet
Ontruiming van gebouwen is één van de eisen van de Arbeidsomstandighedenwet, waarin o.a. wordt aangegeven dat veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek gewaarborgd moeten zijn (Arbeidsomstandighedenwet hfdst. 2, artikel 3.1.E)
Om dit te bereiken dient, conform de Arbeidsomstandighedenwet hoofdstuk 3 (artikel 15), een organisatie te beschikken over een bedrijfshulpverleningsorganisatie en een gedegen ontruimingsplan. Dit staat eveneens vermeld in het bouwbesluit 2012 hfdst. 6. Vanuit het bouwbesluit wordt voor de uitwerking verwezen naar de NTA-8112 (nu NEN8112) waar impliciet ontruimingsplattegronden worden beschreven en een verwijzing naar de NEN-1414.
Samenvattend: een ontruimingsplan is dus verplicht als het gebouw waar de organisatie in zit voorzien is van een brandmeldinstallatie. Deze installatie is weer verplicht op basis van gebruiksfunctie, omvang en hoogte van het gebouw.
Voor de duidelijkheid: een ontruimingsplattegrond is onderdeel van een groter ontruimingsplan. Ontruimingsplattegronden maken deel uit van informatievoorzieningen op land-, maritieme- en offshore-installaties. NEN-1414 en ISO-23601 vormen de basis voor de ontruimingsplattegronden die Blomsma Signs & Safety levert.
Ontruimingsplattegronden in uw huisstijl
Een ontruimingsplattegrond is uiteraard vooral functioneel: hij moet u de snelste weg naar veiligheid aangeven en/of naar de dichtstbijzijnde brandbestrijdingsmiddelen en reddingsmiddelen. Echter mag een vluchtwegplattegrond mag best mooi zijn en passend bij de huisstijl van uw bedrijf. Zo behouden we de uniformiteit van uitingen binnen de organisatie, heeft de vluchtwegplattegrond een representatieve uitstraling zonder dat we afbreuk doen aan de inhoudelijke veiligheidsboodschap.
Ook zonder calamiteit is een ontruimingsplattegrond belangrijk als informatievoorziening en plaatsbepaling van medewerkers en bezoekers.
Blomsma Signs & Safety is specialist in het leveren van ontruimingsplattegronden. Als u meer wilt weten over ontruimingsplattegronden voor uw bedrijf, winkel, horeca vestiging of zorginstelling, neem dan contact met ons op: meer informatie aanvragen.