RECENTE BLOGPOSTS

CATEGORIEËN

Toon alle

Iedere maand de laatste blogposts per e-mail toegestuurd

Wat is printen nu eigenlijk? Terminologie uitgelegd

Posted by Jan Peter Verheuvel on 16-jul-2018 8:42:11

Find me on:

Vele vaktermen, terminologieën en woordspelingen worden gebruikt voor afdrukken en printen. Door de jaren heen zijn er heel wat printtermen de revue gepasseerd en voor de vakspecialist zijn deze eenvoudig te begrijpen. Maar hoe kijkt de gewone mens hier tegenaan? In deze blog kunt u meer lezen over de verschillende vaktermen die worden gebruikt, uitgelegd speciaal voor de beginner!

Houd het simpel en begrijpelijk

Iedereen doet het, praten in een soort van eigen taal, een soort codetaal. Niet voor iedereen te begrijpen, maar voor mensen in je eigen werkgebied vaak wel. We maken het de gewone mens zo moeilijk als mogelijk om te begrijpen waar we het eigenlijk over hebben. Zo geldt dit ook voor de termen in het printvakgebied. Veel mysterieuze en verwarrende technologieën, zoals Lithografie, Offset printing en Digitale druk. Wat is drukken nu eigenlijk? Het is eigenlijk niets anders dan een vermenigvuldigingsproces waarbij drukinkt wordt overgebracht op een te bedrukken materiaal met behulp van een drukvorm en een drukkracht.

 Printterminologie uitgelegd Blomsma Print & Sign

 

Van vroeger naar NU

Vroeger was het reproduceren van drukwerk erg moeilijk, tijdrovend en kostbaar, er was namelijk alléén maar vlakdruk. Het begon met het drukken op kalksteen, welke werd in geschetst met een vettige substantie, vervolgens werd ingesmeerd met een speciale oplossing (soort van inkt) en afgespoeld werd met water. Op de vettige gedeelten van de schets bleef geen inkt achter, wat resulteerde in een afbeelding op de steen. Dit werd Lithografie genoemd. Dit werd jaren later omgezet in Offset drukken, ook door het toepassen van water en vettige inkt op een beeld dat aangebracht is op een aluminium plaat. Het ging hier alléén nog over het drukken of kopiëren van één plaat op één los vel.

De Offset techniek evolueerde snel door en toen werd duidelijk dat alles wat rolt het leven een stuk simpeler maakt. En simpeler betekent in dit geval sneller, zuiniger en dus efficiënter.

Printterminologie uitgelegd Blomsma Print & Sign

De term “Offset” is vandaag de dag ook nog steeds van toepassing, vooral in de grafische industrie voor het produceren van drukwerk in een hogere oplage, zoals tijdschriften, brochures en kranten.

Printterminologie uitgelegd Blomsma Print & Sign

Wat is het verschil tussen rotatiedruk en vellen offset drukken? 

Drukkerijen maken over het algemeen gebruik van twee soorten drukpersen; persen die met rollen werken, ook wel rotatiedruk genoemd en persen die met losse vellen werken, vellenoffset genaamd. Rotatiedruk wordt veelal gebruikt voor grotere oplages, zoals boeken, brochures, tijdschriften en kranten. Vellenpersen zijn zuiniger, omdat er slecht één of twee personen nodig zijn om het apparaat te bedienen. De vellen lopen in een rechte lijn door de verschillende perseenheden, waarbij elke eenheid een andere kleurinkt op het papier aanbrengt. In de vellenoffset is de keuze aan verschillende papiersoorten vele malen groter als bij rotatiedruk.

Printterminologie uitgelegd Blomsma Print & Sign

Digitaal of offset drukken?

Wat is het verschil eigenlijk? Het is de manier van drukken. Bij digitaal drukken wordt geen drukplaat gemaakt, dit is bij offset drukken wel het geval waardoor er vaak direct al opstartkosten in rekening worden gebracht. Digitaal drukken is een relatief goedkope manier voor het afdrukken van documenten in kleine oplagen, er zijn minder vaste kosten en is daarom ideaal voor kleine spoedklussen.

Printterminologie uitgelegd Blomsma Print & Sign

Nieuwe technieken, zoals elevated printing

Dit is een vorm van printen waarbij er meerdere lagen inkt op elkaar worden geplaatst waardoor er een soort van  reliëf ontstaat. Laag voor laag wordt geprint en daarna gedroogd door een LED UV-lamp, dit kan tot maximaal 1 cm hoog. Elevated printing wordt ook wel 2,5D printen genoemd, omdat het qua techniek tussen het ‘reguliere’ printen en 3D printen valt.

Printterminologie uitgelegd Blomsma Print & Sign

Blomsma Print & Sign is specialist in het bedrukken van folies en allerlei verschillende plaatmaterialen, t.b.v. signing, interieur- en exterieurdecoratie. Als u meer wilt weten over onze printmogelijkheden, neem dan contact met ons op via onderstaande button en neem alvast een kijkje in onze projectgalerij. 

 

INFORMATIE OF OFFERTE AANVRAGEN

REAGEER OP DEZE BLOGPOST